Tipurile de stingatoare cu CO2 si eficienta lor

Conform Ordinului 163/2007, in functie de activitatea desfasurata si de tipul de materiale utilizate, trebuie sa existe cel putin un stingator in spatiul in care se desfasoara activitatea. 

Pentru spatiile de birouri dotate cu aparatura electronica, va recomandam utilizarea, indeosebi  ,a  stingatoarelor de incendiu  cu dioxid de carbon ( CO2). In cazul izbucnirii unui incendiu acestea vor proteja echipamentele IT , spre deosebire de stingatoarele de incendiu cu pulbere, care in timpul folosirii lor, formeaza un nor de praf ce se depune pe toata aparatura, nemaiputand fi folosita . 

Prevenirea si stingerea incendiilor sunt activitati importante care necesita intotdeauna atentie sporita si echipamente speciale de cea mai buna eficienta si calitate. Daca luam in considerare consecintele nefaste mai ales asupra starii de sanatate ale unor astfel de incidente, trebuie sa acordam atentie sporita calitatii oricarui produs achizitionat de acest tip care trebuie sa detina, in special, toate avizele necesare unei functionari corecte.

Stingatoarele de incendiu cu CO2 se clasifica astfel: stingătoare de incendiu cu CO2 (dioxid de carbon) de tip G2 si G 5. Acestea se utilizează la stingerea începuturilor de incendii din clasele A,B în spaţii inchise sau deschise.

Tipurile de stingatoare.

Stingatorul cu dioxid de carbon tip G2 este un stingator a carui greutate totala este de 9 kg, este prevazut cu con de evacuare realizat din PVC si are o greutate a incarcaturii de 2 kg. Astfel de modele de stingatoare sunt recomandate pentru stingerea incendiilor care fac parte din clasele B si C, fiind foarte utile la stingerea incendiilor de natura electrica, clasa E (echipamente electrice cu tensiuni de pana la 1000 V): calculatoare, centrale telefonice, incaperi cu aparatura electrica si electronica, transformatoare, panouri electrice.

Jetul unui astfel de stingator are o lungime de 3 m, descarcarea lui putand fi realizata in numai 8 secunde. Presiunea de lucru a acestui model este de 60 bar la o temperatura de 20 de grade C.

Stingatorul cu dioxid de carbon  tip G5  este destinat stingerii inceputurilor de incendii si in urmatoarele cazuri:
– incendii de lichide sau de solide lichefiabile – clasa B de incendiu;
– incendii de gaze – clasa C de incendiu;
– incendii la echipamentele electrice dub tensiune – clasa E de incendiu.

 Eficienta maxima  a stingatoarelor cu  CO2 este obtinuta in zonele cu risc mare la incendiu si  pe suprafete si zone cu arii intinse.

 

 

siteadmin

Leave a comment

Newsletter

...nu trimitem SPAM , pe cuvant :)