Utilizarea stingatoarelor de incendiu auto

In prezent, legislatia din Romania impune ca fiecare autoturism sa fie echipat cu un stingator auto, trusa sanitara auto, o vesta si doua triunghiuri  reflectorizante. Dincolo de obligativitatea legala insa, conducatorii auto trebuie sa fie constienti de faptul ca aceasta masura este menita sa ii tina in siguranta.

Stingatorul de incendiu reprezinta un recipient sub presiune care se utilizeaza la stingerea incendiilor. In functie de substanta pe care o contin si in functie de dimensiuni, stingatoarele de incendiu sunt de mai multe tipuri: cu pulbere, cu spumacu dioxid de carbon.

In domeniul auto, cele mai indicate tipuri de stingatoare de incediu sunt cele cu pulbere de 1 kg – tip P1.  

De asemenea ,mai exista si stingatoare auto tip spray.  Recomandarea noastra este sa evitati achizitionarea acestui tip de stingatoare ,deoarece acestea nu se mai pot incarca, fiind practic de unica folosinta. 

 

Legislatia prevede existenta in dotarile fiecarui autovehicul a unui stingator de incediu omologat RAR si aflat in termenul de valabilitate!

 

 

Cele mai utilizate stingatoare sunt cele care au ca agent de stingere pulberea, acestea acoperind aproape toata gama de clase de incendii (A, B, C, D), in spatii inchise sau deschise (mijloace de transport auto, benzinarii, depozite, magazii, centrale termice, magazine, nave, vagoane, etc) precum si asupra echipamentelor electrice cu tensiuni de pana la 1000V.

Stingatorul de incendiu  trebuie sa se afle in garantie si sa aiba inscriptionat termenul de valabilitate si data ultimei verificari.

Conform legislatiei in vigoare, este obligatoriu ca orice stingator, indiferent de marimea si tipul acestuia, sa fie verificat anual. 

Legislatia stingatoarelor de incendiu

Art.8. Pentru a fi conduse pe drumurile publice, fiecare autovehicul  trebuie sa fie dotat cu trusa medicala de prim ajutor, doua triunghiuri reflectorizante si un stingator de incendiuomologate.

Art.100. (1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa a II-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice:
13. Conducerea unui autovehicul care nu este dotat cu trusa medicala, triunghiuri reflectorizante si stingator pentru incendiiomologate.

Extinctoarele sunt reglementate de Legea nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor. Conform art. 50 din acest act normativ, punerea pe piata a acestui tip de produs se face pe baza evaluarii conformitatii fata de reglementarile Inspectoratului General al Corpului Pompierilor, pe baza Metodologiei de certificare a conformitatii aprobata prin Ordin al Ministrului Administratiei si Internelor.

siteadmin

Leave a comment

Newsletter

...nu trimitem SPAM , pe cuvant :)