Care sunt tipurile de stingatoare scoase din uz?

 

Ordinul MAI 138/2015 prevede casarea anumitor tipuri de stingatoare, prin aprobarea Normelor tehnice privind utilizarea, reincarcarea, repararea si scoaterea din uz a stingatoarelor.

Va atragem atentia ca normele tehnice sunt obligatorii pentru utilizatorii şi persoanele autorizate care efectuează lucrări de verificare, reparare si incarcare a stingătoarelor de incendiu.

 Pentru a respecta normele legislative aflate in vigoare, va sfatuim sa inlocuiti tipurile de stingatoare scoase din uz, cu cele conforme,   intrucat termenul limita pana cand acestea mai puteau fi utilizate, a incetat. 

Conform art. 25  din cadrul Normelor tehnice, următoarele stingătoare de incendiu sunt considerate depăşite şi nu se mai admit la utilizare maximum 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentelor norme tehnice, urmând ca după această perioadă să fie casate:
a) de tip “soda acid”;
b) cu spumă chimică;
c) cu clorobromometan sau tetraclorură de carbon;
d) de unică folosinţă mai vechi de 5 ani;
e) care funcţionează prin răsturnare;
f) cu recipient din cupru sau alamă îmbinate prin sudură moale/lipire sau nituire;
g) cu recipient din oţel îmbinate prin nituire;
h) pentru care nu se mai găsesc piese originale.

 Art. 26
(1) Stingătoarele de incendiu portabile şi mobile considerate atipice faţă de standardele aplicabile,   precum G1, G3, G6, P5, P10, AP10, SM10, H3, H10 se mai admit la utilizare maximum 2 ani de la data intrării în vigoare a prezentelor norme tehnice, urmând ca după această perioadă să fie casate.

(2) Stingătoarele la care nu se poate identifica agentul de stingere original cu care au fost încărcate de către producător şi certificate nu se mai admit la utilizare, urmând a fi casate.

Art. 27
(1) Stingătoarele de incendiu de unică folosinţă, altele decât cele cu agent curat, trebuie descărcate şi scoase din uz în maximum 5 ani de la data fabricării, marcată pe corpul stingătorului.
(2) Stingătoarele de incendiu de unică folosinţă cu agent curat, trebuie scoase din uz şi trimise către un centru de reciclare pentru recuperarea agentului curat în maximum 5 ani de la data fabricării, marcată pe corpul stingătorului.

Daca detineti stingatoare care au iesit din uz, le puteti inlocui, prin achizionarea urmatoarelor tipuri:

 

Pentru achizitionarea mai multor tipuri de extinctoare, accesati sectiunea stingatoare de incendiu.

 

siteadmin

Leave a comment

Newsletter

...nu trimitem SPAM , pe cuvant :)